Anneke Claus / 2009 – 2011

 

privé

Anneke Claus werd gemaakt in de Pyreneeën, groeide op in Doetinchem en woont en werkt in Groningen en Amsterdam. Bij Uitgeverij Passage publiceerde ze de dichtbundels Bonzai! (2005), Dat was dat (2008) en Wissen (2011). In mei 2017 verscheen bij Lebowski haar bundel Begrafenis van de mannen.

De titels van haar voorgaande bundels Dat was dat (2008) en Wissen (2011) suggereren dat Anneke Claus gedichten schrijft om afscheid te nemen, op te ruimen, af te sluiten. In haar nieuwe bundel, waar ze vijf jaar lang op broedde, begraaft ze een hele stoet mannen die in haar leven een rol spelen of hebben gespeeld en legt ze uiteindelijk ook zichzelf onder de zoden. Soms wordt het leven hemelhoog juichend gevierd, in andere gedichten wordt er minutieus verslag gedaan van de moeizame zoektocht naar liefde en acceptatie. Dat er tijdens dit defilé van kleine grafmonumenten gelachen mag worden, is bij zoveel pech mooi meegenomen.

Voor de Verakrant, de GrandKrant, Radio Jonge Harten en het IFFR schreef ze over boeken, film en theater. Ze mocht de microfoon vasthouden bij o.m. Crossing Border, Lowlands en De Wintertuin. Deed van 2009 tot 2011 dienst als stadsdichter van Groningen.

Lees hier een kleine selectie van Anneke’s stadsgedichten!